Банкеръ Daily

Свят

Сблъсъци между полиция и протеситращи в Каталуния

Стотици каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, който бе забранен от испанските власти.

Испанската полиция започна да иззема избирателни урни и изборни книжа от секции за гласуване, обяви испанското министерство на вътрешните работи. В същото време част от избирателите започнаха да гласуват на забранения от централните власти референдум за независимост на областта, предаде Ройтерс.

В Барселона се е стигнало до сблъсъци между полицейски части за борба с безредици и избиратели пред изборна секция, при които десетки полицейски служители изтласквали хората с щитове. Желаещите да гласуват скандирали "ние сме мирни хора" и "не ни е страх".

Властите автономната провинция гарантират, че референдумът за независимост на испанската област ще се състои днес въпреки всички препятствия, издигани от Мадрид. Това каза тази сутрин на пресконференция говорителят на каталунското правителство Жорди Турул, цитиран от АФП и БТА.

Жителите на Каталуния, чиито избирателни секции бяха затворени от испанските власти, ще могат да дадат гласа си на референдума във всяка секция при представяне на документ за самоличност, допълни Турул. Той поясни, че именно с тази цел са били въведени единни списъци на гласоподавателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във