Банкеръ Daily

Свят

Saxo Bank очаква цената на нефта да е около 75 щ.д. за барел към Нова година

Цената на нефта сорт Brent ще се задържи на нивото около 75 долара за барел около Нова година. Но ще се съхранят и рисковете за нейното понижение на фона на   разпространението на омикрон щама на коронавируса и продажбите на нефт от стратегическиите резерви на САЩ. Такова мнение е изказал пред  ТАСС шефът на отдела за стратегии на суровинните пазари в Saxo Bank Оле Хансен.

Цената на нефта сорт Brent по време на търговията  в понеделник бе 75.37 долара за барел, като към края на деня се понижи до нивото от 74.91 долара за барел.

По думите на Хансен, нефтените котировки ще останат на това  ниво до края на 2021 година.

За първата половина на следващата година Хансен прогнозира цена за нефта сорт Brent в диапазона от 70 до 85 долара за барел.

Експертът също така смята, че страните от ОПЕК+ на срещата си на 4 януари 2022 година ще вземат решение за по-нататъшно нарастване на добива на суровината, както стана и през декември, незасимо от заплахата за търсенето заради щама "омикрон" и продажбите на нефт от запасите на САЩ. "Ние също така трябва да помним, че някои производители изпитват трудности с увеличаването на добива. Така че даже ако алиансът реши за повишаване на добива с още 400 хил. барела на ден, може и да не видим реален ръст в добива до това ниво", отбелязва Хансен.

Страните от ОПЕК+ възстановяват добива на нефт с еднакъв темп от 400 хил. барела на месец от август, като този план е базов. Плановете са той да се запази до пролетта на 2022 година. Но заради високата неопределеност министрите на страните от  ОПЕК+ се събират в началото на всеки месец на онлайн конференция, за да потвърдят или преосмислят този план за предстоящия период.

ОПЕК нарече влиянието на "омикрон" върху пазара на нефт краткотрайно и умерено

Организацията остави без изменение прогнозата си по отношение на ръста на търсенето на нефт през 2021 и в 2022 г. на нивото от 5.7 млн. и на 4.2 млн. барела на ден  съответно.

Разпространението на новия щам на коронавируса "омикрон" няма да има значително влияние върху темповете на потребление на нефт, се казва в декемврийския доклад на ОПЕК. "Влиянието на новия вариант "омикрон", както се очаква, ще бъде умерен и краткотраен, тъй като светът вече по-добре се приспособява към мерките в борбата с COVID-19. Това, в допълнение с устойчивите икономически перспективи, както в развитите, така и в развиващите се страни", е отбелязано в доклада. Също така експертите на ОПЕК обръщат внимание и на високите темпове на ваксинация срещу коронавируса в света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във