Банкеръ Daily

Свят

Саудитският престолонаследник е поискал среща с Реджеп Ердоган в Аржентина

Мевлют Чавушоглу

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е бил инициаторът за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Това заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за турската телевизия Си Ен Ен Тюрк, предаде ТАСС.

По време на телефонен разговор с нашия президент принцът изрази желание да се срещне с него в Аржентина. Разбира се, няма причини тази среща да не се осъществи. Това може да се случи. Не виждаме пречки за подобен контакт със саудитския престолонаследник. Разбира се, окончателното решение ще бъде взето от президента, каза външният министър на Турция.

Той посочи, че целта на тези преговори ще бъде най-вече обсъждане на ситуацията, свързана с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Както и по време на телефонните разговори президентът ни ще разкаже за предположенията си по повод случилото се и ще предостави всички данни, с които разполагаме, каза Чавушоглу.

Той добави, че Саудитска Арабия не споделя достатъчно информация, свързана с разследването на убийството.

Може би в подобна ситуация ще бъде от полза международно разследване. Ако то започне, Турция ще сподели уликите и сведенията, с които разполага, каза турският външен министър.

Коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп по случая с Кашоги показват, че той ще си затвори очите пред убийството, смята Чавушоглу.

Във вторник Тръмп заяви, че САЩ ще останат "непоклатим партньор" на Саудитска Арабия, макар да допусна, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман може да е знаел за плана за убийството на Кашоги, извършено на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Чавушоглу каза още, че САЩ не са уведомили Турция за аудиозапис, свързан с убийството.

Турски вестник писа вчера, че ЦРУ разполага със запис, на който, както се твърди, престолонаследникът нареждал да бъде "запушена устата на Кашоги".

Журналистът Джамал Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Смята се, че Хашоги е бил удушен, малко след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във