Банкеръ Daily

Свят

Саудитският крал: Изпуснахме Иран заради липсата на твърдост

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд призова световната общност да предприеме нужните мерки срещу Иран, чиито действия в региона, според Рияд, са заплаха за мира и стабилността, предадоха световните агенции.

Саудитският крал направи изказване снощи в Мека при откриването на извънредна среща на високо равнище на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив.

Монархът изтъкна, че разработването на ядрени оръжия и ракети от Иран и заплахите му към световните доставки на петрол са риск за регионалната и световната сигурност, предаде Ройтерс.

"Трябва да се каже, че липсата на сурова и твърда позиция към подривните действия на иранския режим в региона стана причина той да отиде толкова далеко, както виждаме днес".

Кралството се стреми към запазването на стабилността и сигурността на региона, към пощадяването му от напастта на войната и към постигането на мир и стабилност, каза крал Салман.

Сред "престъпните действия" на Иран кралят спомена саботажа на четири морски съда край териториалните води на ОАЕ, нападението срещу петролни помпени станции и атака срещу други жизненоважни петролни инсталации в Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

Срещата на шестимата лидери от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Оман, Катар и Кувейт) е първата от общо три срещи на високо равнище по инициатива на Рияд за обсъждане на напрежението в региона, изострено от нападения, приписвани на Иран, и след заплахите на САЩ срещу ислямската република.

Facebook logo
Бъдете с нас и във