Банкеръ Daily

Свят

Саудитски милиардер е инвестирал в Русия 500 млн. долара

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500 милиона долара в руски фирми в дните около нахлуването на Москва в Украйна, съобщава Блумбърг.

Инвестиционната фирма на принц Алуалид "Кингдъм холдинг къмпани" (Kingdom Holding Company) e придобила депозитарни разписки, издадени от акционерните дружества "Газпром", "Лукойл" и "Роснефт" през февруари, според борсови документи. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Конкретните дати на инвестициите не се посочват, а от саудитската фирма не отговарят на запитванията дали все още притежават активите. Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо след началото на войната, когато борсовата търговия в Москва беше спряна, а Западът наложи санкции срещу Русия.

Алуалид бин Талал, внук на крал Сауд - основателя на съвременна Саудитска Арабия, е сред най-богатите хора в страната и един от най-известните международни инвеститори. Напоследък той е засенчен от държавния инвестиционния фонд на кралството, председателстван от неговия братовчед - престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който придоби дял от 16,9 процента в "Кингдъм холдинг къмпани" през май.

Инвестициите подчертават деликатните отношения между Саудитска Арабия и Русия по време на конфликта в Украйна, когато много от съседите на Рияд в Персийския залив се отдръпнаха.

Президентът Владимир Путин и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на практика управлява кралството, са разговаряли няколко пъти от началото на войната. И двете страни работят заедно в рамките на групата производители на петрол ОПЕК+ по регулиране на доставките на суров петрол за пазара. Обединението до голяма степен устоява на призивите на западните лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, да помогне за справяне с опасенията за глобалната инфлация чрез увеличаване на производството на петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във