Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия засега не разрешава на ООН да посети консулството й в Истанбул

Саудитските власти все още на са разрешили на специалния докладчик на ООН за произволните екзекуции и екзекуциите без съдебна присъда Аниес Каламар да посети консулството на кралството в Истанбул във връзка с международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Това е заявила самата Каламар, която е на едноседмично посещение в Турция за разследване на престъплението, извършено през октомври м.г. в саудитското консулство в Истанбул. Тя посети набързо квартала, където се намира консулството, но не влезе вътре, посочва Ройтерс.

Каламар уточни, че молбата й към саудитските власти, в която тя отправя искане да посети сградата, е била отправена твърде късно. "Затова трябва да им дадем още малко време да я задействат", каза тя, като призова разрешението да дойде, докато тя все още се намира в Турция.

"Фактът, че на специалния докладчик на ООН Аниес Каламар не бе предоставен достъп до генералното консулство на Саудитска Арабия /в Истанбул/, е скандален", коментира същевременно говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик. Той изтъкна също необходимостта да бъде започнато международно разследване по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във