Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия скъса отношенията си с Иран

Саудитското посолство в Техеран

Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран и персоналът на посолството в Техеран вече е напуснал страната, съобщиха световните медии. Това стана, след като Иран реагира остро на екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр Ал Нимр, а демонстранти подпалиха саудитското посолство в Техеран.

Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр нарече случилото се "крещящо нарушение на всички международни конвенции" и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападението. По думите на министъра Рияд няма да позволи на шиитски Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство. В отговор Иран нарече решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения "безразсъдно и нерационално".

Саудитска Арабия се опитва да засили напрежението и сблъсъците в региона, заяви днес говорителят на иранската дипломация Хосейн Джабер Ансари. Според него Саудитска Арабия се опитва да решава вътрешните си проблеми, като ги изнася навън.

САЩ призоваха лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби е изразил опасения, че екзекуцията на шиитския духовник може да изостри напреженията на верска основа.

Върховният комисар на ООН за човешките права - Зейд Раад ал Хусейн, призова в декларация властите в Саудитска Арабия да въведат мораториум върху смъртните наказания, както и да работят заедно с ООН и други партньори над алтернативни стратегии в борбата с тероризма.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във