Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия ще строи завод за автомати "Калашников"

Саудитска Арабия скоро ще започне изграждане на завод за  производство на автомати "Калашников".

"Двете страни са много близо до постигане на споразумение за откриване на завод за производство на автомати "Калашников" в близкоизточната държава. Плановете са във финалната фаза.", обяви изпълнителният директор на "Ростех" Сергей Чемезов по време на авиошоу в Дубай.

Саудитска Арабия предвижда да произвежда автомати AK-103. Рияд получи лиценз за производството им през 2017 г., но все още не ги произвежда. В същото време страната е един от най-близките съюзници на САЩ. През септември Пентагонът обяви, че Съединените щати изпращат допълнителни военни сили и оборудване в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да подсилят сигурността им заради заплахата от Иран. Вашингтон държи Техеран отговорен за атаките срещу саудитски петролни съоръжения с дронове на 14 септември. Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, докато Иран отрича да има участие.

"Калашников" е най-повсеместно разпространеното огнестрелно оръжие в света. Носят го войниците в повече от петдесет национални армии, както и редица полицейски и разузнавателни управления и агенции по сигурността. Но неговото влияние се простира далеч отвъд сферата на конвенционалната мощ. "Калашников" е знаков за партизанските групировки, за терористите, за децата-войници, за диктаторите и за бандитите – всички те са открили, че той изравнява силите срещу морално или материално превъзхождащ ги враг, твърдят експерти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във