Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия ще пусне 1000 души на поклонение в Мека тази година

Обикновено поклонението изглежда така

Саудитска Арабия ще разреши на около 1000 души, които живеят на нейна територия, да отидат на поклонение в Мека тази година, обяви днес саудитският министър на поклонничеството Мохамед Салех бин Тахер Бентин, цитиран от Франс прес.

Вчера Рияд съобщи, че годишното поклонение хадж ще се състои през юли, но с ограничен брой поклонници. Днес властите уточниха именно този "ограничен брой". Драстичното намаление на поклонниците се дължи на пандемията от новия коронавирус. 

"Броят на поклонниците ще бъде около 1000, или малко повече, или малко по-малко. Поклонниците обаче няма да са 10 000 или 100 000", каза Бин Тахер.

Същевременно саудитският министър на здравеопазването Тауфик бин Фаузан ар Рабия заяви, че мюсюлманите, които ще участват в поклонението, трябва да са на възраст под 65 години, предаде ДПА.

Преди хаджа поклонниците ще бъдат тествани, за да се гарантира, че не са заразени с коронавируса и че не страдат от каквото и да било хронично заболяване, каза Ар Рабия. Ще бъдат тествани също за коронавируса медиците и охранителите, които ще присъстват на годишното поклонение в Мека.

На мюсюлмани, които не живеят в Саудитска Арабия, няма да бъде разрешено да изпълнят хаджа тази година

В поклонението по принцип участват над 2 милиона души, припомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във