Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия прихвана 7 балистични ракети на йеменски бунтовници

Седем балистични ракети, изстреляни от йеменски шиитски бунтовници, бяха прехванати тази нощ над Саудитска Арабия. Един човек загина и двама бяха ранени от отломки от ракетите, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Три от ракетите са били изстреляни срещу столицата Рияд, една срещу гарнизонния град Хамис Мешейт и три срещу градове в южната част на кралството, съобщи говорител на военната коалиция от сунитски държави начело със Саудитска Арабия.

Убитият е египтянин, живеещ Рияд, а двамата ранени също са египтяни. Всичките седем ракети, изстреляни от бунтовниците хуси, са прехванати и унищожени, добави говорителят, цитиран от ДПА.

Ракетното нападение съвпадна с третата годишнина от интервенцията на коалицията срещу бунтовниците хуси в Йемен, подкрепяни от шиитски Иран. Бунтовници хуси превзеха йеменската столица Сана през 2014 г. и конфликтът се разрасна с напредването на хусите към южния град Аден, контролиран от правителството. През март 2015 г. Саудитска Арабия и съюзените с нея сунитски държави предприеха военна намеса срещу бунтовниците шиити.

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) предупреди, че в Йемен отново ще пламне епидемия от холера, ако на хуманитарните организации не бъде даден безусловен достъп, за да я предотвратят, предаде ДПА.

Регионалният директор на агенцията за Близкия изток и Северна Африка Герт Капелаере заяви, че за трите години от началото на гражданската война през 2015 г., когато тежко недохранените деца в Йемен са били 200 000, броят им се е удвоил, а още половин милион деца вече не могат да ходят на училище, посочва Асошиейтед прес.

Макар предполагаемите случаи в последните месеци да са намалели, от миналата година епидемията от холера и остра водна диария в Йемен се е разраснала и обхваща над един милион души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във