Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия, ОАЕ и Оман инвестират милиарди във водород

Само ако водородът се произвежда с електричество, добивано от възобновяеми източници, той може да бъде "зелен" и истинска алтернатива на въглищата, петрола и природния газ.

Залежите на нефт и природен газ в Персийския залив рано или късно ще бъдат изчерпани. Затова Саудитска Арабия, ОАЕ и Оман вече инвестират милиарди в производството на водород. Ако технологичният шеф на саудитския петролодобивен концерн Saudi Aramco е прав, в глобалния енергиен сектор започва нова ера, пише Дойче Веле. 

Съществуват различни начини на добиване на водород, които водят до емитирането на различно количество парникови газове. Чистият водород, наричан още възобновяем или „зелен“ водород, се произвежда чрез електролиза - провеждане на електрически ток във вода. Електричеството, което се използва, следва да бъде от възобновяеми източници. При този процес не се емитират парникови газове.

Саудитското енергийно министерство преследва амбициозна цел: до 2050 година кралството да стане износител номер 1 на водород в света. 

Само ако водородът се произвежда с електричество, добивано от възобновяеми източници, той може да бъде "зелен" и истинска алтернатива на въглищата, петрола и природния газ. Тази максима следват саудитците. В страната насред пустинята има предостатъчно място за вятърни паркове и соларни инсталации.

В сътрудничество с дъщерната фирма на "Тюсенкруп" - "Ухде", в момента Саудитска Арабия изгражда фабрика за производство на водород, която след завършването си ще бъде най-голямата в света. Проектът е на стойност 4,3 милиарда евро. В рамките на следващите 10 години в страни с условия като тези в Саудитска Арабия може да започне производството на водород на цена, конкурентна на тази на фосилните горива.

Конкуренцията обаче не спи - надпреварата между страните от Персийския залив е започнала отдавна. Оман също иска да е водеща сила в търговията с водород. С партньори от Германия в Германския университет в Оман беше основан център за водород. Географското положение на султаната е подходящо - той разполага с достатъчно вода, слънце и огромни свободни площи, обясни ректорът на университета Хусаин Ал Сами по оманската телевизия. През 2040 година страната може вече да печели по около 20 милиарда долара от производството на водород.

Не по-малко амбициозни са плановете в това отношение и на Обединените арабски емирства. До няколко години страната ще разполага с най-голямата в света соларна електростанция. Освен това в сътрудничество със "Сименс" в момента се изпълнява пилотен проект за производството на водород.

И ЕС има лидерски амбиции 

За да съумее Европейският съюз да намали нетните си емисии до нула и да допринесе за по-чиста планета, ще е нужна цялостна промяна на енергийния микс в Европа. Съгласно Европейския зелен пакт преходът ще трябва да бъде комбиниран с осигуряването на чиста, достъпна и сигурна енергия за предприятията и потребителите.

Енергетиката е проблемна сфера за Европа. През 2018 г. производството и потреблението на енергия отговаряше за 75% от емисиите на парникови газове в ЕС. Около 58% от потреблението на енергия зависеше от внос, най-вече на петрол и природен газ.

Европейската комисия предложи през юли 2020 г. стратегия за използването на водорода за постигането на климатично неутрална Европа. Целта е да се засили производството на водород от чисти източници и той да се утвърди като ключов елемент в енергийната система до 2050 г.

Водородът отговаря за около 2% от енергийното потребление в ЕС, като той се използва главно в промишлени процеси, както и като гориво за космически ракети. Около 95% се произвежда от изкопаеми горива.

Учените заявяват, че до 2050 г. водородът може да бъде източник на една пета от потребяваната енергия в ЕС, включително 20-50% от енергията за транспорта и 5-20% в промишлеността.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във