Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия и Емирствата ще запазят коалицията срещу бунтовниците хуси в Йемен

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства обещаха днес да запазят пропукващата се коалиция, водеща война срещу шиитите хуси в Йемен. Ангажиментът беше поет, след като ОАЕ започнаха да изтеглят военните си от Йемен и след възхода на южните йеменски сепаратисти, които ОАЕ подкрепят, предаде Асошиейтед прес.

Съвместното изявление на двете страни бе направено в момент, в който хусите изстреляха най-малко шест балистични ракети и извършиха две нападения с дронове срещу Саудитска Арабия. Изявлението беше разпространено от новинарските агенции на двете държави. В него се казва, че политическите, военните, хуманитарните усилия и усилията за развитие на Йемен ще продължат. 

ОАЕ обяви намерение да започне изтегляне на военните си от Йемен през юни. Страната така и не е съобщила официално колко точно военни е изтеглила. Йеменски представители казаха, че бройката е намаляла със 75 процента от около 10 000 военнослужещи.

Изтеглянето на ОАЕ от Йемен последва увеличаващото се напрежение между Иран и САЩ заради иранската ядрена сделка със световните сили. То показа, че ОАЕ иска нейните сили да са у дома в случай на избухване на въоръжен конфликт в региона.

Военните сили на емирствата често пъти не бяха на фронтовата линия в Йемен, но организираха местните сили и извършваха разузнавателни операции в йеменския Юг. Сред организираните местни сили попадат и сепаратистите от Южен Йемен, които искат независимост на тази част на страната и се борят за териториален контрол със силите на международно признатото йеменско правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във