Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ скъсаха отношенията си с Катар

Доха, столицата на Катар

Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, предаде Франс прес. Саудитска Арабия заяви, че иска да защити своята национална сигурност от заплахите на тероризма и екстремизма.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според който Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, "упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма. Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция, цитирана от Ройтерс.

Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително "Мюсюлманските братя", съобщи агенция Мена. Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.

Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района, предаде Ройтерс. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във