Банкеръ Daily

Свят

Сасоли: Бежанците от Афганистан да се разпределят равномерно в ЕС

„Европейският съюз има отговорността да приеме афганистански бежанци и не може да изостави хора, работили за съюза в Афганистан, да станат жертва на отмъщение”. 

Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от Ройтерс.

Според него бежанците, пристигащи от Афганистан, който вече се намира в ръцете на талибаните, трябва да бъдат разпределени равномерно между страните-членки на Европейския съюз.

Външните министри от Г-7 ще обсъдят днес развитието на ситуацията в Афганистан, а за утре, петък, е планирана видеоконференция на първите дипломати от НАТО. Това потвърди германският външен министър Хайко Маас, предаде БНР.

„С нашите партньори споделяме ангажимента в Афганистан, но и горчивината от развитието на ситуацията от там в момента! Никой от нас не прецени правилно ситуацията! Само заедно можем да повлияем положително на политическото и обществено развитие на Афганистан и да не допуснем дестабилизиране на целия регион“, заяви Хайко Маас след заседание на кризисния щаб във външното министерство в Берлин.

Пред журналисти той обяви създаването на фонд от 10 милиона евро за подпомагане на правозащитни и научни организации в Афганистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във