Банкеръ Daily

Свят

САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан

САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан, заяви генералът от морската пехота Франк Маккензи, командир на Централното командване на силите на САЩ, предаде Ройтерс.

От 14 август до днес повече от 122 000 души бяха евакуирани по въздух от Кабул, ред тях около 6000 американци. Съединените щати и съюзните им западни страни положиха сериозни усилия, за да евакуират своите граждани и афганистанци, за които съществува опасност от репресии от страна на талибаните, отбелязва Ройтерс. Евакуацията стана още по-трудна след самоубийствения атентат при входовете на летището в Кабул в четвъртък, при който загинаха 13 американски военнослужещи и афганистанци, чакащи да им бъде предоставен достъп до летището.

Американският посланик в Афганистан е евакуиран с последния полет с транспортен самолет С-17 от Афганистан, изтъкна Маккензи. Пентагонът съобщи, че част от американците, които са искали да напуснат Афганистан, не са успели да стигнат до летището в Кабул, за да се качат на американските самолети преди края на евакуацията на силите на САЩ. Смятаме, че успяхме да евакуираме повечето американци, които искаха да напуснат Афганистан, но си даваме сметка, че някои не можаха да бъдат евакуирани, каза още генерал Маккензи. Предполага се, че в Афганистан все още има между сто и двеста американци.

С края на евакуацията се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в централноазиатската страна, което започна с инвазията на Афганистан, предприета след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

"Сътворихме история", заяви талибански представител, след като САЩ обявиха, че са завършили евакуацията на силите си от Афганистан, предаде Франс прес.

"Отново сътворихме история. Двадесетте години окупация на Афганистан от САЩ и НАТО свършиха тази нощ. Много съм радостен, че след 20 години на джихад, саможертви и трудности можем да се насладим на тези исторически моменти", заяви в Туитър Анас Хакани, представител на талибанското движение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във