Банкеръ Daily

Свят

САЩ засилват военното си присъствие в Източна Европа

Съединените щати ще засилят военното си присъствие на източния фланг на НАТО, заяви шефът на Пентагона Марк Еспър на ежегодния форум по сигурността на института Аспен, предаде ТАСС.

"Решението за изтегляне на 11 900 американски войници от Германия и предислоцирането на част от тях в Белгия и Италия бе взето в рамките на по-общ стремеж към повишение на боеспособността на алианса. Що се отнася до Русия, ние естествено разполагаме сили по на изток към най-новите членове на алианса. Виждаме, че расте числеността на силите, изпратени на ротационен принцип в района на Черно море, по-специално в Румъния. Също така ще се стремим към увеличаване на силите на североизточния фланг, в балтийските страни и Полша", добави министърът на отбраната на САЩ.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че готовността на Полша да предостави своя територия за военна инфраструктура на други страни и съюзи като НАТО е заплаха за Русия.

В края на юли бе съобщено, че САЩ ще изтегли хиляди войници от Германия, като част от тях ще бъдат преместени в Черноморския регион. Поводът е решението на Берлин да изгради газопровода "Северен поток 2".

"Германия плаща на Русия милиарди долари за енергетика и ние трябва да ги защитаваме от Русия. Защо е всичко това? Освен това те все още се бавят с 2% такси за НАТО. Затова ще преместим някои войски от Германия". Това написа президентът Доналд Тръмп в Туитър.

САЩ ще върнат в родината им около 6400 американски военнослужещи, а около 5600 ще бъдат разположени в страни от НАТО.

Европейският съюз отказа да коментира решението на САЩ за изтегляне на американски войници от Германия. Счита го за прието "в рамките на НАТО" и не касае ЕС.

"САЩ са член на НАТО и наскоро направеното съобщение е в рамките на НАТО. Разбира се, ние с интерес следим развитието на всичко, което засяга сигурността на Европа, но не коментираме това решение на американската администрация и член на НАТО", съобщиха от Еврокомисията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във