Банкеръ Daily

Свят

САЩ започнаха да изпращат отбранителна помощ за 200 млн. долара на Украйна

Володимир Зеленски и Антъни Блинкън

Първата пратка от пакета за сигурност на САЩ на стойност 200 милиона долара за Украйна пристигна в Киев, съобщи посолството на САЩ в събота, цитирано от "Ройтерс".

Доставката последва посещението на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в Киев тази седмица на фона на опасенията на Киев и западните му съюзници относно десетки хиляди руски войници, струпани на границата с Украйна. Русия отрича да е планирала нова военна офанзива.

Вашингтон одобри пакета от 200 милиона долара през декември.

„Съединените щати ще продължат да предоставят такава помощ, за да подкрепят въоръжените сили на Украйна в техните продължаващи усилия да защитят суверенитета и териториалната цялост на Украйна срещу руската агресия“, съобщи дипломатическата мисия на Вашингтон в Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна благодари на Съединените щати за помощта.

По-рано Берлин потвърди, че засега няма да има доставки на оръжие за Украйна в противопоставянето й с Русия

Потвърждението от германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт дойде няколко дни след като Великобритания започна да доставя на Киев противотанкови оръжия.

Германия ще изпрати на Украйна техника за изграждане на функционираща полева болница. Помощта се оценява на 5.3 милиона евро. 

"Трябва да направим всичко за деескалиция на напрежение. В момента доставките на оръжие не биха били полезни в това отношение", каза германският военен министър, подчертавайки, че това е позиция на цялото германско правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във