Банкеръ Daily

Свят

САЩ заплашиха фирмите, ангажирани със "Северен поток 2"

Държавният секретар Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди фирмите, участващи в завършването на руско-германския газопровод Северен поток 2, да прекратят незабавно работата по проекта, тъй като президентът Джо Байдън подготвя въвеждането на санкции.

Блинкен каза, че администрацията на Байдън се е ангажирала с изпълнението на санкциите, приети от Конгреса през 2019 г., и следи субектите, които участват в завършването на газопровода.

"Департаментът повтаря предупреждението си, че всяко дружество, участващо в газопровода "Северен поток 2", рискува да попадне под американските санкции и трябва незабавно да се откаже от работата по газопровода“, каза Блинкен.

Според публикация на Bloomberg администрацията на Байдън разглежда и допълнителни санкции срещу участващите в проекта. 

Санкциите могат да бъдат насочени към застрахователна компания, която обслужва фирми, полагащи тръбите на "Северен поток 2". Санкциите ще бъде насочени и срещу други компании, предоставящи плавателни съдове и материали за проекта.

Газопроводът е основна точка за противопоставяне между САЩ и Германия, въпреки че Берлин е сред ключовите американски съюзници. Германия се противопоставя на натиска от Вашингтон и не оттегля подкрепата си от проекта.

Вашингтон продължава да защитава тезата, че "Северен поток 2" ще постави Европа в опасна зависимост от Русия и подкопава сигурността на Стария континент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във