Банкеръ Daily

Свят

САЩ замразиха активи на Олег Дерипаска

Голямо имение в Ню Йорк е сред замразените активи на руския олигарх Олег Дерипаска в САЩ, съобщава New York Post. 

Според американски държавни служители, цитирани от изданието, Дерипаска е натрупал милиардите си от бизнес с алуминий и е близък както до руски мафиотски босове, така и до президента Владимир Путин.

Той фигурира в списъка със санкции на американското правителство, тъй като за него се предполага, че участва в схеми за пране на пари, рекет, убийства, пише NYP. Изданието припомня, че Дерипаска в продължение на години е давал подкупи на Пол Манафорт - бивш ръководител на кампанията на президента Доналд Тръмп.

Манафорт бе признат за виновен в участие в схеми за пране на пари и в момента сътрудничи на американските власти по разследването за руска намеса в изборите през 2016 г., спечелени от Тръмп.

Замразените активи на руския олигарх, включват негови имоти и във Вашингтон. Конкретно запорираното имущество в Ню Йорк е вила за 90 млн. долара, която Дерипаска е закупил от друг олигарх - родения в Украйна Лен Блаватник. 

Според служителите на Министерството на финансите, когато правителството замразява активи, това означава, че всеки, който прави бизнес със санкционирано лице и санкционирани дружества, може на свой ред да бъде санкциониран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във