Банкеръ Daily

Свят

САЩ възобновяват евакуационните полети от Афганистан

Точната дата на възобновяване на евакуацията все още не е уточнена. 

Съединените щати  планират да възобновят полетите за евакуация на американци и афганистанци, които са кандидатствали за американска виза, до края на годината, съобщи "Уолстрийт Джърнъл", като се позова на източник от Държавния департамент.

Точната дата на възобновяване на евакуацията все още не е уточнена. 

„Веднага щом изясним необходимите условия по отношение на документацията и логистиката, ще започнем да организираме полети отново“, каза източникът. Той уточни, че САЩ трябва да постигнат определени споразумения със съседните страни на Афганистан, както и с радикалното движение на талибаните, което завзе властта в страната. 

Предполага се, че след уреждането на тези въпроси САЩ ще организират няколко полета от Афганистан на седмица. Повечето от тях ще се осъществяват през Катар. Програмата за евакуация ще бъде отворена за граждани на САЩ и лица с разрешение за пребиваване в тази страна, техните  семейства, както и служители на посолството на САЩ, останали в Афганистан. 

Държавният департамент изчислява, че в Афганистан са останали  поне 100 американски граждани, които желаят да напуснат страната.

Лидерите на страните от Г-20 обявиха в сряда, че Европа и Съединените щати ще дадат пари на Афганистан, но това не означава, че признават властта на талибаните. Те се договориха да изпратят пари, стоки от първа необходимост и друга помощ, за да предотвратят хуманитарна катастрофа в Афганистан.

Откакто талибаните взеха властта преди два месеца икономическата обстановка в и без това бедната страна се влоши допълнително. Премиерът на Италия Марио Драги нарече преговорите с талибаните „неизбежни”. Според финансиста контактът не означава официално признание и тепърва талибаните ще бъдат съдени по делата, а не по думите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във