Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Въпросът с Huawei засяга националната сигурност, а не търговията

Американският финансов министър Стивън Мнучин каза днес, че мерките на правителството на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei са свързани с националната сигурност, а не с търговията, предаде Ройтерс.

"От самото начало заявихме, че дискусиите за Huawei са свързани с дискусиите за националната сигурност, те са нещо отделно от търговията", обясни Мнучин в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

Миналия месец министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително. 

В "черния списък" по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

След това американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на Huawei. Министерството на търговията издаде общ лиценз за 90 дни, с който възстановява възможността на китайската компания да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще реши дали е целесъобразно да бъдат наложени нови мита на вноса от Китай, след като разговаря с китайския си колега Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака на 28 и 29 юни, каза още в интервюто Мнучин, цитиран от ТАСС. Той добави, че Тръмп иска да се увери в японския град, че Си е готов "да се движи в правилната посока".

Facebook logo
Бъдете с нас и във