Банкеръ Weekly

Свят

САЩ удрят по олигарси, близки на Путин

Специалният прокурор Робърт Мълър

Съединените щати планират да въведат всеки момент нови санкции срещу руски олигарси заради намесата на Москва в президентските избори през 2016 година, съобщи Ройтерс, като се позова на свои информирани източници. Очаква се това да бъдат най-агресивните мерки срещу руския елит от страна на американските власти до момента, посочва агенцията.

Санкциите ще последват решението на Вашингтон от 15 март да санкционира 19 души и пет организации, включително и руските разузнавателни служби, във връзка с кибератаки, продължаващи поне две години. Макар че тогавашните ограничения бяха най-значителните, предприети от администрацията на Доналд Тръмп, решението да не се санкционират олигарси, близки до руския президент, беше посрещнато с нова порция критики от законодатели както от Демократическата, така и от Републиканската партия.

Според запознатите новите санкции ще бъдат насочени срещу руски олигарси, включително и такива с връзки с Путин, както и с руското правителство. Мерките ще бъдат предприети в рамките на Закона за противопоставяне на американските противници чрез санкции, който беше прокаран от републиканци и демократи във връзка с анексирането на Крим, руското участие във войната в Сирия и намесата в американските президентски избори.

Специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва дали предизборната кампания на Тръмп е имала неправомерни взаимоотношения с представители на Москва, е подложил на разпит влизащи в Съединените щати руски олигарси, съобщи междувременно Си Ен Ен, като се позова на източници, запознати с разследването.

Според тях единият руснак е бил задържан и разпитан, след като частният му самолет кацнал на нюйоркското летище. По време на разпита е бил прегледан и личният му телефон, както и други негови електронни устройства. Друг олигарх също е бил разпитван по време на посещение в Съединените щати, но за него няма данни дали са били претърсвани личните му вещи. Екипът на Мълър е изпратил въпроси в писмен вид и на трети руски бизнесмен, който скоро не е влизал в САЩ, като му е предложил да отговори доброволно на тях.

Имената на тримата не се съобщават, но според Си Ен Ен разследващите са проучвали вероятността представители на руския бизнес елит пряко или косвено да са финансирали избирателната кампания на Доналд Тръмп. Американското законодателство забранява на чужденци да правят подобни пожертвувания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във