Банкеръ Daily

Свят

САЩ убиха в Афганистан лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири

Лидерът на терористичната мрежа "Ал Каида" Айман аз Зауахири е бил убит в Афганистан при нападение с дронове, извършено от САЩ, съобщиха американски медии, цитирани от световните агенции.

Според източник на Ройтерс операцията е проведена от ЦРУ вчера, в столицата Кабул. Това е най-големият удар срещу "Ал Каида" от убийството на основателя й Осама бин Ладен през 2011 година.

Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".

Белият дом потвърди, че в Афганистан е била извършена успешна контратерористична операция, като подчерта, че тя не е довела до жертви сред мирното население.

Талибаните нарушиха грубо споразумението от Доха, като приеха и дадоха убежище на лидера на "Ал Каида" Айман Аз Зауахири, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Това нарушава не само споразумението от Доха, а и нееднократните уверения към света, че няма да позволят на терористи да използват територията на Афганистан, за да заплашват сигурността на други страни, добави Блинкън. "Те предадоха и афганистанския народ, и изявеното от самите тях желание за признаване от международната общност и нормализация на отношенията с нея", подчерта държавният секретар на САЩ.

Въпреки "нежеланието или неспособността на талибаните да спазват ангажиментите си", САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ чрез хуманитарна помощ и да се борят за защитата на неговите човешки права, особено на жените и момичетата, се казва в изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

"Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Аз Зауахири и САЩ ще продължат да действат решително срещу тези, които биха заплашили нашата страна, нашия народ, или нашите съюзници и партньори", се допълва в изявлението.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във