Банкеръ Daily

Свят

САЩ твърдят, че руският газ е най-мръсният в света

Министърът на енергетиката на Съединените щати Дженифър Гранхолм.

Министърът на енергетиката на Съединените щати Дженифър Гранхолм заяви в четвъртък, че природният газ, произведен в Русия, е "най-мръсният" в света, съобщи ТАСС.

На изслушване в комисията по наука, космос и технологии на Камарата на представителите на САЩ тя беше помолена да коментира изграждането на газопровода „Северен поток 2“.

"Определено сме против този тръбопровод. И ще кажа от името на Министерството на енергетиката, че една от причините - освен геополитическите въпроси, свързани с Русия - считам този тръбопровод за много опасен е, защото ще пренася най-мръсния  природен газ на Земята", каза Гранхолм и подчерта, че не е участвала в междуведомствени консултации по въвеждането на санкции срещу „Северен поток 2“.

Русия обаче твърди, че американски екологичен фракинг е най-мръсният в света. 

Американският втечнен природен газ (LNG) се произвежда от чрез фракинг на шистов природен газ, който е един от най-мръсните в индустрията, и след това се подава към заводите за по-нататъшно втечняване. След това LNG се транспортира с танкери до Европа, което допълнително увеличава общите емисии на парникови газове през целия жизнен цикъл на американския LNG, твърдят руснаците.

Според данните на "Газпром", публикувани миналата година, емисиите на парникови газове от доставките на руски газ през тръбопроводите "Северен поток" и "Турски поток" са повече от три пъти по-ниски от доставките на LNG от САЩ за Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във