Банкеръ Daily

Свят

САЩ създават ядрена бойна глава за възпиране на Русия?

Ракета "Трайдънт" Ди-5

Правителството на президента Тръмп възнамерява да отслаби съществуващите ограничения за използването на ядрено оръжие и да създаде нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност за ракетите "Трайдънт".

Това съобщи вестник "Гардиън", като се позова на бившия специален съветник на президента Барак Обама по въпросите на контрола над въоръженията и неразпространението им Джон Улфстал.

По думите му новата ядрена доктрина на Пентагона предвижда оборудване на модифицирани ракети с подводно базиране "Трайдънт" Ди-5 с подобни ядрени бойни глави с цел възпиране на Русия така, че тя да се въздържа от използване на тактически ядрени бойни глави в случай на конфликт в Източна Европа.

Улфстал заявява, че "всякакъв опит от страна на Русия или Северна Корея да се използва ядрено оръжие ще доведе до тежки последици за тях".

Изданието отбелязва, че новата политика в тази сфера на САЩ е по-твърда в сравнение с политиката по време на Обама, при когото е имало стремеж да се намали ролята на ядреното въоръжение в американската отбрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във