Банкеръ Daily

Свят

САЩ съкращават силите си в Афганистан и Ирак до по 2500 души

Изпълняващият длъжността министър на отбраната САЩ съобщи, че Вашингтон възнамерява да намали военните си контингенти в Ирак и Афганистан. По думите му с това решение се изпълнява обещанието на президента Доналд Тръмп войските да се приберат у дома дори и въпреки предупрежденията на републиканци и съюзници на САЩ да не се прибързва с изтеглянето, предаде Асошиейтед прес.

Новият план ще ускори в последните дни от управлението на Тръмп извеждане на сили от състава на контингентите в Ирак и Афганистан въпреки изтъкваните от висши военни представители доводи това да бъде правено по-бавно и по-методично. Президентът на САЩ отказа да признае победата на изборите на Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, само пет дни след датата 15 януари, когато е предвидено да приключат планираните изтегляния на войските.

Милър, който отказа да отговори на въпросите на репортерите, каза, че съгласно плана, числеността на войските в Афганистан ще бъде намалена от сегашните над 4500 души на 2500, а на тези в Ирак от около 3000 сега също на 2500. Министърът добави, че САЩ са готови да реагират, ако обстановката в двете страни се влоши. 

Чрез плана за изтеглянето обаче няма да бъде изпълнено често повтаряното от Тръмп обещание да сложи край на дългите войни на Америка, отбелязва Асошиейтед прес. Той влиза в противоречие и с указанията на президента изтеглянията на войските да стават въз основа на фактическата обстановка на терена, а не на дати от календара.

Високопоставени фигури от сферата на отбраната неведнъж са казвали за Афганистан в частност, че талибаните все още не са изпълнили изискванията да намалят насилствените нападения срещу афганистанските правителствени сили. Американските сили са в Афганистан, откакто нахлуха там през октомври 2001 г.

Решението беше посрещнато хладно от някои лидери на републиканците на Капитолия, а също и с нетипично откровена критика от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че президентът спазва обещанието си към американския народ да изведе войските на САЩ от зоните на военни конфликти. "Президентът се надява до май всички те да се приберат живи и здрави", каза пред репортери в Белия дом О'Брайън малко след като Милър съобщи новината в Пентагона.

"Искам още веднъж да заявя, че тази политика не е нова", посочи съветникът. "Това е политиката на президента, откакто той е встъпил в длъжност".

Новоизбраният президент Джо Байдън засега предпочита да не коментира решението на Тръмп да съкрати военното присъствие на САЩ в Афганистан и Ирак, съобщи Си Ен Ен, като се позова на екипа на Байдън по прехода във властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във