Банкеръ Daily

Свят

САЩ стоят твърдо зад свалянето на сирийския самолет

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър посочи, че САЩ са готови на всякакви действия в защита на силите, които се борят срещу "Ислямска държава", съобщи БНР. Те застават зад решението си да свалят всеки сирийски самолет, за който смятат, че е бомбардирал части на коалицията в близост до град Табка. Коментарите на Спайсър са в отговор на острата критика от Кремъл, след като американски боен самолет свали сирийски бомбардировач в неделя.

Въпреки решителността си за отбранителни действия Вашингтон показва и намерение да продължи сътрудничеството си с Русия в борбата срещу екстремистите в Сирия. Ръководителят на военното командване генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че се работи над възстановяване на горещата линия за избягване на инциденти между двете страни. По думите му този канал е важно средство за осигуряване на безопасността на полетите на Русия и САЩ  и за оказване на натиск срещу "Ислямска държава". Дънфорд каза още, че въпросът със сваления самолет е бил дискутиран с руската страна в понеделник, но допълни, че има нужда от още разговори.

Изказването на Дънфорд е в отговор на  руския министър на отбраната Сергей Шойгу. По-рано Шойгу предупреди, че всеки самолет от водената от САЩ коалиция, който прелита над контролираните от сирийското правителство области на запад от реката Ефрат, ще бъде възприеман като военна цел. 

Свалянето на сирийския самолет е първото подобно действие на САЩ в продължаващия вече шеста година граждански конфликт в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във