Банкеръ Weekly

Свят

САЩ срещу Европа за Иран

Пенс, полският президент Анджей Дуда и Нетаняху

В полската столица Варшава се проведе конференция за Близкия изток под егидата на Съединените щати, която извади на показ различията между САЩ и Израел, от една страна, и ЕС, от друга, по отношение на санкциите срещу Иран.

Американският вицепрезидентът Майк Пенс определи Иран като "най-голямата заплаха" в Близкия изток. Пенс призова европейските съюзници да последват примера на Съединените щати и да се оттеглят от международното споразумение за иранската ядрена програма. "За съжаление някои от нашите водещи европейски партньори не сътрудничат" по иранския въпрос, изрази съжаление вицепрезидентът на САЩ. Пенс разкритикува техните усилия "да създадат механизми за нарушаване на (американските) санкции" срещу Иран.

Трите европейски сили, които са страни по иранската ядрена сделка - Великобритания, Франция и Германия - създадоха специален финансов механизъм за заобикаляне на тези санкции. Проектът за улесняване на търговията с Иран е "опит за нарушаване на американските санкции срещу убийствения революционен режим" в Техеран, каза още Пенс. Той определи механизма като "неразумна стъпка, която само ще засили Иран, ще отслаби ЕС и ще раздалечи още повече Европа и Съединените щати".

Преди Пенс американският държавен секретар Майк Помпео каза, че светът "не може да постигне мир и сигурност в Близкия изток, без да се изправи срещу Иран. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък определи конференцията като "исторически поврат".

В нея участваха над 60 държави. Големи европейски сили, включително и Германия и Франция, обаче не изпратиха в полската столица своите топ дипломати заради разногласията си с Вашингтон за Иран. Дипломат №1 на Евросъюза Федерика Могерини също не присъства, като се оправда с графика си. А Русия отхвърли поканата да участва в събитието.

Междувременно Международният съд на ООН в Хага прие за допустим иска на Техеран да си възстанови замразените в САЩ авоари от милиарди долари. С решението си съдиите отхвърлиха предварителните възражения на американската страна срещу допустимостта на иска. Според Вашингтон Международният съд не притежава нужните за това дело компетенции.

Съдът ще има още заседания, за да реши дали Иран може на практика да си върне 2 млрд. долара, замразени през 2016-а от Върховния съд на САЩ. Ислямската република започна тази процедура, отбелязвайки в жалбата си, че Вашингтон е нарушил двустранно споразумение, подписано през 1955-а от шаха на Иран и американското правителство и отнасящо се за икономическите връзки и таксите за консулски услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във