Банкеръ Daily

Свят

САЩ спират тайна програма за разузнавателно сътрудничество с Турция

САЩ са прекратили тайна програма за военно-разузнавателно сътрудничество с Турция, която от години е помагала на Анкара в борбата им с Кюрдската работническа партия (ПКК), заявиха американски официални лица пред Ройтерс.

Решението за прекратяване за неопределено време на програмата, за която по-рано не е било известно, е в отговор на турската операция в Сирия през октомври, съобщават източниците на агенцията, разкривайки обхвата на щетите, нанесени на отношенията на двете страни членки на НАТО.

Анонимните представители на американските власти заявяват, че САЩ миналата година са прекратили полетите на разузнавателни мисии срещу ПКК, които и Вашингтон, и Анкара смятат за терористи.

САЩ са провеждали мисиите с невъоръжени дронове, които излитали от турската база „Инджирлик“, в която САЩ имат значително присъствие и използват за база за шпионските си операции в региона, предава БНР.

Полетите са били в рамките на програмата, започната през 2007 г. и често насочена към планинския регион в Северен Ирак.

Говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ не коментират разузнавателни въпроси, а от Пентагона посочиха, че още от 1997 г. САЩ смятат ПКК за терористична организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във