Банкеръ Daily

Вашингтон пост:

САЩ спират оръжието за сирийската опозиция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да закрие програмата на ЦРУ за оказване на помощ и за въоръжаване на умерената сирийска опозиция, сражаваща се с правителствените сили, съобщи вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Според вестника, който се позовава на източници от американската администрация, това може да означава фактическа крачка за компромис с Русия, която подкрепя сегашното правителство на Сирия.

Същите източници съобщават, че Тръмп е взел решението си преди почти месец след среща с директора на ЦРУ Майк Помпео и с помощника си по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър в Белия дом, състояла се в навечерието на преговорите с руския президент Владимир Путин в Хамбург.

"Вашингтон пост" пояснява, че прекратяването на програмата за подкрепа на бунтовниците, сражаващи се срещу президента Башар Асад, не е било сред условията за начало на преговорите за сключване на споразумение за примирие в Югозападна Сирия.

Според други източници на вестника решението на Тръмп е било подкрепено от Йордания, на чиято територия се води подготовката на някои отряди на бунтовниците. Твърди се, че тази стъпка е част от по-обстойна стратегия на сегашната администрация, насочена към постигане на споразумения с Русия за местни примирия в Сирия.

"Това е изключително важно решение. Путин победи в Сирия", казал пред вестника, настоявайки за анонимност, представител на сегашната администрация.

Председателят на комисията по външна политика към руския Съвет на федерацията Константин Косачов приветства като "отдавна очаквана и чудесна" новината, че САЩ прекратяват подкрепата си за сирийски бунтовници, предаде ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във