Банкеръ Daily

Свят

САЩ смятат да задължат всички пристигащи чужденци да са с ваксина

Американската администрация разработва план, според който всички чужденци, пристигащи в страната, трябва да са ваксинирани напълно против коронавируса. Това съобщи официален представител на Белия дом за Ройтерс.

Очаква се мерките да влязат в сила наред с отмяната на съществуващите ограничения за влизане в САЩ от редица страни.

По думите на представителя на Белия дом ще бъде изработен съответен поетапен план, предвиждащ чуждестранните граждани от всички страни (с редки изключения), пристигащи в САЩ, да бъдат напълно ваксинирани.

Същевременно той посочи, че действащите ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат отменени веднага, тъй като ситуацията с разпространението на коронавируса в САЩ в момента се е влошила.

В момента американските власти забраняват в страната да влизат повечето чужденци, които през последните две седмици са били на територията на Великобритания, Ирландия, Китай, Индия, Иран, Бразилия и др.

Междувременно Белият дом отхвърли призива на СЗО за мораториум върху поставянето на бустерни дози срещу КОВИД-19, заявявайки, че САЩ не са принудени да избират между предлагането им на своите граждани и даренията на ваксини за бедни страни, предаде Франс прес.

"Това е погрешен вариант", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

"Ние смятаме, че можем да направим и двете" и не ни се налага да избираме между поставянето на бустерни дози на американците, което все още не е официално предвидено, и помощта за бедни страни, каза тя.

САЩ вече раздадоха над 100 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19. Това е повече от дозите, дарени от всички останали страни по света, според Вашингтон.

Засега САЩ не са взели решение за поставянето на бустерни дози, но Германия и Израел вече започнаха кампании за поставянето на трета доза от ваксините, изискващи по две дози. Първоначално те ще се поставят на възрастните.

СЗО призова поставянето на бустерни дози да се отложи поне до края на септември, за да се намали огромното неравенство между бедни и богати страни, припомня АФП

Facebook logo
Бъдете с нас и във