Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Ситуацията в Алепо тласка умерената опозиция към джихадистите

Държавният департамент на САЩ заяви, че ситуацията в сирийския град Алепо тласка "умерената" опозиция в ръцете на терористичната групировка "Джебхат ан нусра", предаде ТАСС.

Според говорителя на Държавния департамент Марк Тонър "реалността в Алепо - с възобновяването на въздушните удари, бойните действия, настъплението на правителствените сили - тласка умерената опозиция в обятията на "Джебхат ан нусра". "Това само подхранва екстремизма", каза той.

По думите му "опозицията се опитва да се защитава". Тонър заяви, че САЩ продължават преговорите с групите на "умерената" опозиция и разясняват на техни представители подробностите на Женевските договорености.

Той отбеляза, че САЩ "продължават да водят преговори с Русия" за "възстановяване на доверието" към процеса на примирието в Сирия. Според него ако Москва направи "сериозни предложения", Вашингтон "ще ги изслуша и разгледа".

Американски служители, цитирани от Ройтерс, казаха, че рухването на прекратяването на огъня в Сирия увеличава вероятността държавите от Залива да въоръжат сирийските бунтовници с преносими зенитни ракетни комплекси, с които да се защитават от бойната авиация на сирийското правителство и Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във