Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще засилят сраженията срещу талибаните, закани се Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ ще засилят сраженията срещу талибаните, предаде Франс прес.

Тръмп каза това след неуспеха на преговорите с талибаните, които имаха за цел намиране на мирно решение на конфликта в Афганистан.

"През последните четири дни нанасяме на врага по-силни удари от когато и да било и това ще продължи", каза Тръмп на церемония в Пентагона за годишнината от терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Тръмп припомни за атентата в Кабул, при който загина американски войник, и заяви, че талибаните са искали да демонстрират сила, но всъщност така са показали слабостта си.

Талибаните предупредиха, че САЩ "скоро ще съжаляват", ако се откажат от дискусиите за изтегляне на своите войски. "Имаме два начина да сложим край на окупацията на Афганистан - този на джихада и боевете и този на преговорите. Ако Тръмп иска да спре дискусиите, ще поемем по първия и скоро американците ще съжаляват за това", заяви вчера говорителят Забиула Муджахид.

Продължилите няколко месеца преговори на САЩ с талибаните, контролиращи големи части от Афганистан, приключиха в събота, когато Тръмп обяви, че отменя тайна среща в Кемп Дейвид с талибаните и с афганистанския президент Ашраф Гани. Преговорите трябваше да доведат до споразумение за изтегляне на американските войски от Афганистан след близо 20 години война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във