Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще запазят сътрудничеството с Турция след отстраняването й от Ф-35

Турция и САЩ продължават да водят разговори след решението на администрацията на президента Доналд Тръмп за отстраняване на Турция от програмата за създаване на изтребители Ф-35, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Турция е съюзник, стратегически партньор за нас. Ето защо винаги продължаваме да разговаряме, е посочила Лорд в отговор на журналистически въпрос дали има отстъпление от решението за отстраняване на Турция от програмата.

Белият дом съобщи на 17 юли, че решението на Турция да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно по-нататъшното й участие в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35.

В отговор на въпрос дали изключване от програмата за Ф-35 ще се отрази на други покупки на Турция от САЩ, Лорд каза, че САЩ разграничават въпроса за Ф-35 от други дейности, които осъществяват с Турция. Този въпрос съвсем ясно беше проблем за С-400 и Ф-35, посочи Лорд.

Според Вашингтон купените от Турция руски системи С-400 са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35.

На въпрос за произвежданите досега от Турция над 900 части в рамките на програмата за изтребителите Ф-35, Лорд заяви, че първоначално тези части ще се произвеждат в САЩ. Тя посочи обаче, че до март 2020 г. турските фирми ще продължат производството на части за програмата.

Лорд не е отговорила на въпроса кои фирми в САЩ ще произвеждат частите, произвеждани сега от турски фирми.

На въпрос колко време ще отнеме официално изключване на Турция от програмата за Ф-35, Лорд е посочила, че това може да отнеме една година оттук нататък, тъй като се работи по преформулиране на меморандума за разбирателство, който е най-всеобхватният документ за партньорството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във