Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще търсят отговорност за отравянето на Навални

Съединените щати заявиха пред Съвета за сигурност на ООН, че ще работят заедно със съюзниците си за търсене на отговорност от отговорните за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, включително "чрез ограничения за авоари за зловредни действия", съобщи Ройтерс.

"Русия е използвала химически нервнотоксични вещества от групата на Новичок в миналото. Руският народ има право да изразява възгледите си без страх от отмъщение от какъвто и да било вид", заяви заместник-постоянният представител на САЩ към Обединените нации Черит Норман-Шале по време на заседание на Съвета за сигурност, посветено на химическите оръжия в Сирия.

Навални се лекува в берлинската болница "Шарите", след като се разболя внезапно по време на вътрешен руски полет миналия месец. Германия твърди, че той е бил отровен с нервнотоксичното вещество Новичок, разработено в съветската ера. Москва казва, че няма доказателства, че опозиционерът е бил отровен. 

"Ние призоваваме Русия да окаже пълно сътрудничество с разследването на международната общност", каза Норман-Шале.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небезня отговори, че Русия иска да знае какво се е случило с Навални, но руските власти нямат никакви основания да отворят разследване, защото не разполагат с никакво доказателство. "Нашите лекари, които, между другото, спасиха Алексей Навални, не откриха никакви бойни отровни вещества в своите анализи. Германската лаборатория твърди, че е (открила)", каза Небезня пред СА на ООН. "Но ние не сме получили никакво доказателство от Германия, което би ни позволило да заключим, че това е престъпление чрез опит за отравяне и следователно да започнем разследване", допълни той.

Германският постоянен представител Кристоф Хойзген заяви, че Берлин работи с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по въпроса и призова Русия да направи същото. "Това не е двустранен въпрос, това е въпрос от международен интерес, когато са употребени бойни отровни вещества, следователно ОЗХО ще получи всички доказателства и би било много добре, ако Русия пожелае да работи с ОЗХО", каза Хойзген пред съвета.

Транспортната полиция в Сибирския федерален окръг на Русия ще поиска от властите в Берлин да бъде допусната до участие в следствените действия в Германия по повод инцидента с руския опозиционер Алексей Навални. Това съобщи пресслужбата на ведомството, предаде Франс прес.

Навални - един от критиците на Кремъл, бе преместен на 22 септември в състояние на кома от руска болница в берлинската клиника "Шарите" два дни след като се почувства зле по време на полет в Русия.

Във връзка с медийни публикации, според които Навални е излязъл от кома, и както предвижда Европейската конвенция за взаимна правна помощ наред с руското законодателство, следственото подразделение подготвя ново искане за правна помощ до компетентните органи в Германия. Ще се иска по-специално руски следователи и руски експерт да присъстват, докато германските органи "извършват следствени действия с Навални, лекари и експерти, включително когато получават обяснения". Това ще им даде възможност да задават уточняващи и допълнителни въпроси, обяснява ведомството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във