Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще създават коалиция за санкции срещу страните, укриващи хакери

САЩ, в рамките на стратегията за борба с кибератаките, смятат да създадат международна коалиция по привличане под отговорност на страни, укриващи, по мнението на Вашингтон, хакери. Това е казал държавният секретар Антъни Блинкен в Камарата на представителите на Конгреса.

"Правителството на САЩ работи над стратегия по противодействие на компютърните висруси, за да защитим по-добре нашите мрежи. Това, разбира се, става в тясно сътрудничество с частния сектор", е казал той. "Това  включва създаване на международна коалиция за привличане под отговорност на тези страни, които укриват разработчиците на такива вируси".

"Президентът на САЩ Джо Байдън на срещата с президента на Русия Владимир Путин на 16 юни в Женева ясно ще заяви, че страните не трябва да имат връзка с укривателството на хакерите", е отбелязал Блинкен.

В началото на май членове на групировката DarkSide проникнаха в компютърната система на американската нефтена компания Colonial Pipeline. Според американските спецслужби, DarkSide може да е  базирана на территорията на Русия или в Източна Европа, но не е свързана с някое правителство. Друга подобна атака на компютърната мрежа на американската месопрерабатвателна компания JBS беше извършена 31 май. Според съобщение от пресслужбата на  Белия дом, компанията счита, че зад нападението стои престъпна организация, намираща се, вероятно, в Русия.

Президентът на Русиа Владимир Путин е нарекъл тези обвинения нелепи и смешни и предполага, че такава ситуация би могла да бъде провокирана за разпалване на разногласия в навечерието на неговата среща с президента на САЩ Джо Байдън, която е планирана за 16 юни в Женева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във