Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще строят стената с Мексико без конкурси, за да я ускорят

Американското правителство обяви във вторник, че отменя действието на федерални закони за обществените поръчки по отношение на стената по границата с Мексико, за да ускори строежа й, съобщи Асошиейтед прес.

Департаментът по вътрешна сигурност съобщи, че това действие ще позволи 177 мили (283 километра) стена да бъдат построени по-бързо в щатите Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас. Десетте закона, действието на които се прекратява, изискват открит конкурс и дават право на изгубилите кандидати да обжалват избора на изпълнител.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф използва правомощията си по силата на закон от 2005 г., който му позволява да прекратява действието на закони при изграждането на гранични огради.

За първи път обаче това право се използва за прекратяване на действието на федералните правила за обществените поръчки. Досега то винаги е било прилагано по отношение на оценките за въздействието върху околната среда.

Според правителството на президента Доналд Тръмп освобождаването от правилата за обществените поръчки ще позволи тази година да бъдат изградени поне 94 мили (150 километра) стена, което ще доближи Тръмп до обещаните в началото на мандата му 450 мили (720 километра).

Критици на решението казват, че то отстранява ключови гаранции за данъкоплатците. Конгресменът демократ Бени Томпсън, председател на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите на Конгреса, каза, че "приятелчетата (на президента) най-вероятно ще бъдат облагодетелстваните".

Facebook logo
Бъдете с нас и във