Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще споделят всяка своя ваксина за Ковид-19, след като покрият нуждите си

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар заяви, че всяка американска ваксина или друго лечение на COVID-19 ще бъде справедливо споделено с останалия свят, щом нуждите на САЩ бъдат задоволени, предаде Ройтерс.

По света се разработват над 200 варианта за ваксина, като повече от 20 вече са на етап клинични изпитания. Президентът Доналд Тръмп се зарече да има готова ваксина до края на годината, въпреки че обикновено са нужни няколко години за разработването и тестването на ваксините за безопасност и ефективност.

"Първият ни приоритет, естествено, е да разработим и произведем достатъчно количество безопасни и ефективни, официално одобрени ваксини и лечение за САЩ", заяви Азар, който е на посещение в Тайван.

"Очакваме обаче да имаме капацитет, щом тези нужди бъдат задоволени, да осигурим такива продукти за световната общност чрез справедливо разпределение в консултации с международната общност", добави той.

Азар каза още, че решението на САЩ да напуснат Световната здравна организация не означава, че те ще намалят приноса си към световното здравеопазване. "САЩ винаги са давали и ще продължават да дават най-големия финансов принос за световното здравеопазване. След излизането ни от СЗО ще работим с други представители на международната общност за намиране на подходящите начини да подкрепяме двустранно и многостранно световното здравеопазване в мащабите, в които САЩ са го правили досега", заяви Азар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във