Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще се изтеглят от Афганистан само ако насилието намалее

Изтеглянето на американските сили от Афганистан, за което президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява да приключи до Коледа, ще бъде извършено, при условие че насилието в Афганистан намалее. Това заяви днес пред американско радио председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили, предаде "Франс прес".

"Споразумението и плановете за изтегляне, в тяхната цялост, предвиждат условия", изтъкна генерал Мили в интервю за радио Ен Пи Ар.

"Важното е да сложим край на една война по отговорен и обмислен начин и да гарантираме ключовите интереси на американската национална сигурност, които са поставени на карта в Афганистан", каза още високопоставеният американски военен.

Историческото споразумение между Вашингтон и талибаните, подписано на 29 февруари след 19 години конфликт, предвижда изтегляне на всички американски войници от Афганистан най-късно до средата на идната година.

Генерал Мили подчерта, че президентът Тръмп е дал зелена светлина само и единствено изтегляне на американските сили под условие. "Условията на споразуменията винаги са били ясни", категоричен бе Мили, като в същото време добави, че бъдещите решения във връзка с изтеглянето ще се взимат от американския президент.

"Ние военните даваме нашите най-добри военни съвети във връзка с тези условия, за да може президентът да вземе отговорни решения, като е запознат с въпроса", каза генерал Мили, като изтъкна, че през последните четири-пет месеца в Афганистан не се наблюдава значително намаляване на насилието.

Броят на американските войници в Афганистан вече бе значително намален. В момента на подписването на споразумението с талибаните той беше 12 хиляди, а през следващия месец се очаква да е около 4500, отбелязва Франс прес.

Междувременно силите на САЩ нанесоха няколко въздушни удара в подкрепа на афганистански войски, които били нападнати от талибани в южната провинция Хелманд. Това съобщи говорителят на американските военни в Афганистан полковник Сони Легет, цитиран от Асошиейтед прес.

Легет заяви, че извършените в последно време талибански атаки в Хелманд са в разрез със сключеното през февруари споразумение между САЩ и талибаните и че те подкопават протичащите мирни преговори между афганистанските власти и талибаните. Той добави, че въздушните удари не нарушават споразумението от февруари.

Легет заяви, че силите на САЩ ще продължат да осигуряват подкрепа на афганистанските военни части, които са нападани от талибаните.

Говорител на губернатора на провинция Хелманд съобщи, че талибаните са започнали координирани атаки в различни райони на провинцията през изминалата седмица и са разрушили няколко моста над главната магистрала на Хелманд, която сега е затворена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във