Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще продаде 18 млн. барела нефт от стратегическия си резерв

Съединените щати смятат от 17 декември да започнат продажбата на 18 млн. барела нефт от своя стратегически резерв. Това обявиха от американското Министерство на енергетиката.

"След решителните мерки на президента на САЩ Джо Байдън през ноември за отстраняване на дефицита в доставките на нефт Министерството на енергетиката обяви решението си за продажба на 18 млн. барела нефт от 17 декември", се отбелязва в документа.

В рамките на "урегулирането на шока на пазара" енергийното ведомство също така обяви за първата в рамките на тези мерки - прехвърляне на 4.8 млн. барела нефт към американската компания ExxonMobil. От министерството отбелязват, че тази процедура за обмен предвижда, че "компанията във връзка  с неотложните обстоятелства за кратък период от време получава назаем нефт от нефтения резерв" на страната. По-късно компанията е поела ангажимент да  върне получения обем суровина в пълния й размер, но и като  "внесе в резерва допълнително количество нефт", което  е договорено предварително.

От Министерството на енергетика поясняват, че "комбинираният подход в обмена и продажбата ще позволи да се задействат до 32 млн. барела". Ведомството ще приема заявки както за обмен, така и за продажба в рамките на мерките по "урегулиране на шока в доставките" на нефт на пазара. "Макар през последния месец цените на нефта да са намалели средно с 10% и цената на бензиностанциите да са започнали да се снижават, администрацията продължава да взема мерки, за да помогне да се премахне прекъсването между търсенето и предлагането  на пазара и да се намалят цените на енергоносителите за американците", отбелязват от министерството.

"Обменът и продажбата от стратегическия нефтен резерв са важни инструменти, които ние използваме за решаване на проблема с шока при доставките на нефт, докато светът се възстановява след пандемията", е заявил министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гренхолм.

През ноември Байдън взе решение за задейства 50 млн. барела нефт от стратегическите резерви на страната. Както отбелязаха тогава от Белия дом, това се прави с цел понижение на цените на горивото за американците и стабилизация на търсенето и предлагането на световния пазар след пандемията. Американските власти заявиха, че аналогични стъпки са предприели и други  страни, включително Великобритания, Китай, Индия, Южна Корея и Япония.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във