Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще продадат 66 изтребителя Ф-16 на Тайван

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя Ф-16 на Тайван, което се очаква да разгневи Пекин, предаде АФП.

Тайван ще получи последната модификация на бойните самолети, произвеждани от „Локхийд Мартин“ – Ф-16С/Д Блок 70 в сделка за 8 млрд. долара, се посочва в съобщението на Държавния департамент, цитирано от БНР.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че президентът Доналд Тръмп е дал зелена светлина за продажбата, след като Конгресът е бил уведомен миналата седмица.

Предложената сделка помага на националните и икономическите интереси за сигурността на Съединените щати, като се подкрепят усилията на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна способност, отбелязва Помпео.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната също заяви, че предложената продажба ще помогне за поддържане на политическа стабилност, военното равновесие и икономическият напредък в региона.

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че американските военни продажби за Тайван „силно нарушават“ споразуменията между Вашингтон и Китай и „представляват намеса във вътрешните работи на Китай“.

Пекин смята Тайван за отцепническа провинция, която е част от неделимата територия на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във