Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще преговарят с Тайван за търговско споразумение

Американското правителство съобщи, че ще започне преговори с Тайван за сключването на търговско споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Информацията бе оповестена от Търговското представителство на САЩ, след като Пекин проведе военни учения, включващи изстрелване на ракети във водите около Тайван, в опит да сплаши острова след визитата на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. 

В днешното съобщение на американската агенция не се споменава нищо за напрежението с Китай, а се посочва, че преговорите имат за цел да засилят сътрудничеството между Вашингтон и Тайпе в сферата на търговията и регулациите, като тази стъпка ще доведе до по-тясно взаимодействие на официално ниво.

САЩ нямат официални отношения с острова, но поддържат контакти чрез Американския институт в Тайван. Вашингтон е задължен чрез федерален закон да се погрижи за това островът да разполага с достатъчно средства, за да може да се защитава.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. и островът никога не е бил част от Китайската народна република, но управляващата комунистическа партия се зарече да го присъедини към континенталната част на страната дори и със сила, ако се наложи.

Преговорите между Вашингтон и Тайпе ще засегнат също и теми като селското стопанство, труда, околната среда, дигиталните технологии, статута на държавните предприятия и "непазарните политики", се казва още в съобщението на Търговското представителство на САЩ.

Литва ще открие през септември свое търговско представителство в Тайван, съобщи вчера литовското министерство на икономиката.

"Предвиждаме да отворим търговската служба в средата на септември", каза за АФП съветникът в министерството Каролис Земайтис. Тя ще се казва "Литовска служба за търговско представителство в Тайпе". Международната практика е да се използва названието Тайпе вместо Тайван заради Китай, който смята острова за част от своята територия. За неин началник бе назначен Паулюс Лукаускас, съветник на литовския премиер.

Този ход се прави в контекста на сближаването между балтийската страна и острова, което вече предизвика гнева на Китай. Вилнюс позволи на Тайпе да отвори свое представителство на нейна територия под името Тайван - важна дипломатическа стъпка, която накара Пекин да ограничи отношенията си с Литва и да блокира износа към балтийската страна.

Китай разкритикува литовския външен министър Габриелюс Ландсбергис - единствения високопоставен представител на държава членка на ЕС, който публично подкрепи неотдавнашната визита в Тайван на Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на САЩ. Миналия месец Литва разгневи Китай, след като прие тайванска делегация, ръководена от председателя на парламента Ю Сикун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във