Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна

Системата за залпов огън HIMARS е сред очакваните доставки

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, предаде ДПА, като се позова на статия на американския президент Джо Байдън във в. "Ню Йорк таймс".

В статията Байдън отбелязва, че макар всяка война да приключва с помощта на дипломацията, преговорите отразяват фактическото положение на бойното поле. 

"Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори", пише Байдън.

"Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще й дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна", се казва още в статията на американския президент.

Байдън подчертава, че Вашингтон не поощрява украинските сили да извършват нападения на територията на Русия, отвъд украинско-руската граница.

В понеделник американският президент заяви, че няма планове САЩ да изпращат далекобойни ракетни системи в Украйна. "Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, с които биха могли да бъдат нанесени удари в Русия", каза Байдън пред репортери пред Белия дом.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че това е "разумно" решение. "В противен случай, ако нашите градове бъдат атакувани, въоръжените сили на Русия биха изпълнили (своята) заплаха и биха поразили центровете, където се вземат подобни престъпни решения", каза Медведев. "Някои от тях не са в Киев", добави той и заяви, че "няма нужда от по-нататъшни обяснения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във