Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще помогнат на Хърватия да модернизира армията си

Хърватия е доказан американски съюзник и  САЩ ще помогнат за модернизацията на хърватската армия. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, който е на посещение в Загреб, предадоха агенция Хина и БТА.

Матис се срещна с хърватския премиер Андрей Пленкович и похвали решението на хърватското държавно ръководство да купи ново въоръжение, като обеща помощ при следващите крачки към модернизация на хърватската армия. Днес той ще участва в среща на министрите на отбраната на САЩ и страните от Адриатическата харта, в която освен Хърватия членуват Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония.

Адриатическата харта бе основана през 2003 г. под покровителството на САЩ с цел да координира дейностите в подкрепа на страните, кандидатки за членство в НАТО. Първоначално в нея членуваха Албания, Македония и Хърватия, през 2008 г. към тях се присъединиха Черна гора и Босна и Херцеговина, а Сърбия и Словения приеха статут на наблюдатели. От 2012 г. статут на наблюдател получи и Косово.

Албания и Хърватия станаха членки на НАТО през 2009 г., а Черна гора - миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във