Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще подпомагат фермерите с 19 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви програма в размер на 19 милиарда долара, за да се помогне на американските фермери да се справят с последиците от епидемията от COVID-19, предадоха световните агенции.

"Ще реализираме програма за помощ от 19 милиарда долара за нашите прекрасни селскостопански производители и животновъди, които трябва да се справят с последиците от световната пандемия", каза Тръмп по време на редовната си пресконференция, посветена на борбата с епидемията. “Чрез програмата ще бъдат насочени средства директно към фермерите, както и ще бъдат закупени млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци, които да стигнат до хората в нужда”, добави Доналд Тръмп.

Министърът на земеделието Сони Пърдю уточни, че 16 милиарда долара ще бъдат директно насочени към фермерите, а три милиарда ще се използват за закупуване на хранителни продукти, които ще се раздават на най-бедните.

Броят на починалите в епидемията от коронавирус в САЩ ще бъде, както изглежда, от порядъка на 60-65 хиляди души, съобщи американският президент.

Държавният глава каза, че 2,2 милиона души е можело да умрат от новия коронавирус. Ако не бяхме направили нищо, минимумът щеше да е 1,6 милиона. Но свършихме огромна работа, подчерта Тръмп, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че тези усилия са позволили да се коригират прогнозите за смъртността, отначало на между 100 хиляди и 220 хиляди души, а след това и до още по-ниско равнище.

"Мисля, че ще бъдем на равнище, много по-ниско от 100 хиляди починали". Смятам, че сега вероятно се движим към равнище от 60, може би 65 хиляди починали, заяви Тръмп.

До момента жертвите на Ковид-19 в САЩ са 36 727 души, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Заразените са над 692 хиляди.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във