Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще поддържат отношения с талибаните през Катар

Антъни Блинкън

САЩ занапред ще поддържат дипломатическите си отношения с Афганистан от катарската столица Доха, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Франс прес. Решението е продиктувано от проблемите с гарантирането на сигурността в Афганистан.

САЩ ще работят с талибаните, ако те спазят задълженията, които са поели, каза държавният секретар. "Всяко наше действие ще се определя не от това какво казва талибанското правителство, а от това какво прави, за да изпълни задълженията си", подчерта Антъни Блинкън и заяви, че новите господари на Афганистан ще трябва да заслужат легитимността си и подкрепата на международната общност.

Талибаните поеха днес пълен контрол върху международното летище в Кабул, след като и последният американски самолет се издигна от пистата, отбелязвайки края на най-дългата война на Америка, предаде Асошиейтед прес.

Американските оставиха след себе си вече спокойно летище и много афганистанци около него, които още се надяват да избягат от управлeнието на талибаните. Автомобили кръстосваха тази сутрин единствената писта на летището. Преди зазоряване тежко въоръжени талибански бойци огледаха хангарите във военната част на летището и седемте хеликоптера СН-46, които Държавният департамент на САЩ използва за евакуацията, преди да ги извади от строя. След като рано сутринта стреляха триумфално във въздуха, по-късно талибански охранители поеха дежурството си и държаха настрана любопитни, както и хора, които още се надяват да се качат на полет за чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във