Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще отпуснат 275 млн. долара военна помощ на Украйна

Президентът Джо Байдън ще приеме в сряда, 1 септември, украинския си колега Володимир Зеленски в Белия дом.

През следващата финансова година, която започва на 1 октомври, Украйна  може да получи от САЩ 25 милиона долара повече от тази година - 275 милиона долара. Тази инициатива се съдържа в проекта на американския бюджет за отбрана за следващата година, изготвен от председателя на Комитета по въоръжените сили към Камарата на представителите Адам Смит. Неговият офис публикува в понеделник текста на законопроекта. 

Публикуваният проект "включва 275 милиона долара за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която предоставя подкрепа и помощ на украинските военни, което е с 25 милиона повече“от сумата, поискана по рано от президента на САЩ Джо Байдън. Като част от бюджета за отбрана за тази година на Киев са предоставени 250 милиона долара (срещу 300 милиона долара година по -рано). 

Освен това законодателите предлагат да се отделят „175 милиона долара за инициативата за гарантиране на сигурността в балтийските държави“.

Президентът Джо Байдън ще приеме в сряда, 1 септември, украинския си колега Володимир Зеленски в Белия дом  в знак на солидарност между двете държави според официално изявление на Белия дом. 

„Това посещение ще потвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в условията на продължаващата агресия на Русия“, се казва в изявлението.

Киев и Москва са в конфликт, откакто Русия анексира полуостров Крим през 2014 г. и подкрепи сепаратистите в конфликт в източния район на Донбас в Украйна, където според Украйна са загинали 14 000 души.

Лидерите ще обсъдят и енергийната сигурност, както и „подкрепата на Белия дом за усилията на президента Зеленски да се справи с корупцията и да приложи програма за реформи, основани на нашите общи демократични ценности“, посочват още от Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във