Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще отменят визите за българи, когато Еврокомисията се събуди

Чиновниците в Брюксел са неспособни да защитят всички европейски граждани

Европейският парламент прие през седмицата резолюция, с която отново призовава Съединените щати да ускорят процеса за пълното отпадане на визите за всички граждани на ЕС. Проблемът „виси“ от 2014 г., а Еврокомисията не бърза да го решава, за да не се конфронтира със САЩ.

От българските, хърватските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в Съединените щати, докато всички останали от общността са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни). От тази тегоба са освободени и американците (всички до един), когато посещават Европейския съюз.

Евродепутатите настояха за  "активен дипломатически ангажимент" за премахване на специалните разрешения за пътуване за гражданите на България, Румъния, Хърватска и Кипър.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца, след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за въвеждане на визов режим за нейните граждани за период от 12 месеца.

През април Европейският парламент съобщи, че предава на съд Европейската комисия заради продължаващата липса на визова реципрочност и пропускането на законовия срок.  По-рано депутатите приеха две резолюции по този въпрос, които останаха без последствия. Миналата година те настояха комисията да върне визите за американците, но тя не реагира. Очевидно изпълнителната власт на Евросъюза предпочита да наруши закона, но да не влиза в конфликт със Съединените щати заради България, Румъния и Кипър. И с лека ръка пренебрегва факта, че проблемът с т. нар. визова реципрочност е от 2014 година, а през 2016-та изтече срокът, в който той трябваше да бъде решен.

Единственото смехотворно обяснение

на еврокомисарите бе, че са нарушили закона, защото преговорите с американската администрация продължават. Продължават, но не се знае нито какви са резултатите, нито докога ще траят. По-адекватното оправдание е, че „връщането на визите би донесло повече вреди, отколкото ползи“. Освен това комисията посочи доклад, от който става ясно, че спадът на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния е под 10 на сто, при изискване отказите да бъдат под три на сто от подадените заявления.

През 2019 г. Държавният департамент номинира Полша за включване в програмата за безвизов достъп. Тази година пък съобщи, че Хърватска отговаря на всички изисквания да получи същото облекчение.  Така тя щe cтaнe чeтиридeceтaтa cтрaнa, кoятo влизa в aмeрикaнcкaтa прoгрaмa зa бeзвизoвo пътувaнe. Вероятно това ще се случи нa първи дeкeмври. Но три държави от общността остават извън тази програма. И разделянето на европейските граждани на две категории си е резил преди всичко за ЕС. Защото недоверието към българи, румънци и кипърци е недоверие към блока, който ги е приел.

Различното отношение към хората в България, Румъния и Кипър е опасен сигнал за разделение в съюза.  То е показателно и за жалката неспособност и нежелание на евроинституциите да защитават някои европейски граждани. Този случай обаче има и по-мащабно измерение – Европейският съюз ясно показва къде стои на световната сцена и колко се чува гласа му.

Безспорен факт е, че от много години България и Румъния не представляват риск за САЩ. Добър пример е случаят с Канада, която либерализира визовия режим. Надеждите на двете държави бяха, че новата администрация в Белия дом ще промени нещата, но ситуацията при Байдън остава същата.

Президентът Румен Радев и Доналд Тръмп обсъждаха преди две години облекчаването на визовия режим в Ню Йорк в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Очакванията уж бяха, че скоро ще има напредък. 

"Отмяната на визите ще бъде знак, че съответства на стратегическите ни отношения със САЩ - отношения на съюзници, партньори и приятели", заяви тогава Радев, изтъквайки, че България изпълнява всички критерии, залегнали в Програмата на САЩ за безвизови пътувания с изключение на едно условие - големият брой откази на визи на български граждани.

Вашингтон има изисквания за отпадане на безвизовия режим. Сред тях е и разпоредбата от 2003 г. за обмен на информация, свързана със случаи на тероризъм. В нея се призовава за създаването на единен консолидиран списък за наблюдение с цел подобряване на идентифицирането, скрининг и проследяване на известни или заподозрени терористи и техните поддръжници.

Настоява се и за споразумение за обмен на биометрични и други данни с цел превенция, разкриване и разследване на международна престъпна дейност, като България и Румъния са отговорили на тези изисквания. 

Междувременно посолството на Съединените  щати в София съобщи, че всички кандидати за имигрантски визи, които ще минат на медицински преглед след 1 октомври, ще трябва да имат завършена пълна имунизация с ваксина за COVID-19. 

“Пълна имунизация се определя като една или две дози в зависимост от използваната ваксина. Това изискване включва всички кандидати за имигрантски и за годенически визи. Центърът по контрол и превенция на заболяванията изисква ваксината да е одобрена от Световната здравна организация или от Американската агенция по храните и лекарствата. Няма да се изисква ваксинация за COVID-19, ако кандидатът е под най-ниската възрастова граница за съответната одобрена за употреба ваксина за COVID-19”, се посочва в съобщението.

Каквото и да си говорим за проблема с визите,

светлина в тунела засега не се вижда,

освен ако безкрайно мудната Европейска комисия не води някаква свръхтайна дипломация. Което само по себе си звучи като виц. Така че остава само да припомним една от многото резолюции на евродепутатите, в която настояват за еднакво отношение към европейските граждани:

"Дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до САЩ, е неприемлива. Спазвайки основния принцип на солидарност между членовете на ЕС, призоваваме Комисията да действа както е установено в европейското законодателство и да внесе предложение за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ”, се казва в текст от 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във