Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще обжалват решението Асандж да не бъде екстрадиран

Върховният съд на Великобритания разреши на американското правителство да обжалва решението основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Основателят на "Уикилийкс" е издирван от американското правосъдие по обвинения в шпионаж.

В разпространеното днес съобщение се посочва, че ще бъде насрочено касационно дело, но не се уточнява датата.

През януари по-ниска британска съдебна инстанция отхвърли искането на САЩ за екстрадиция на Асандж, за да бъде съден за публикуването преди десетина години на голямо количество секретни военни и дипломатически документи. Тогава съдът мотивира решението си с хуманитарни причини, а именно, че подсъдимият вероятно ще се самоубие, ако бъде поставен в тежките условия на американските затвори. Но съдията Ванеса Барейцър постанови Асандж да остане под стража до евентуално обжалване и заради вероятността да избяга, ако бъде пуснат на свобода, предаде БТА.

Асандж се укриваше в продължение на седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е издирван за изнасилване и сексуално посегателство. През ноември 2019 г. Стокхолм сне тези обвинения поради изтекла давност. Но прокурори от САЩ са изготвили срещу Асандж 17 обвинения в шпионаж и едно за злоупотреба с използване на компютър. Ако бъде признат за виновен по всички точки, 50-годишният австралиец може да получи присъда до 175 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във