Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще налагат санкции за "Северен поток 2", но не и на Германия

До този момент САЩ са въвели санкции заради проекта срещу осем физически лица и 17 плавателни съда, свързани със "Северен поток 2".

Съединените щати обявиха, че газопроводът „Северен поток 2“ ще започне да функционира до месеци. Администрацията на президента Джо Байдън е представила пред Конгреса тримесечен доклад за „Северен поток 2“. В тази връзка Държавният департамент  обяви въвеждането на нови санкции във връзка със строителството и експлоатацията на газопровода, съобщи агенция "Блумбърг".

Американската администрация е длъжна редовно да представя на Конгреса доклади със списък на юридическите лица, участващи в изграждането на „Северен поток 2“ с евентуална цел налагане на санкции. Докладът изброява два плавателни съда и една свързана с Русия структура -Transadria Ltd, които са свързани със собствеността на газопровода „Северен поток 2“.

Вашингтон реши да не налага санкции на кораб, свързан с Германия, който участва в изграждането на газопровода „Северен поток 2“.

Целта на новите санкции е да бъде засилен натискът върху Русия, без да бъде настройвана Германия срещу Съединените щати, отбелязва агенция Блумбърг. Според американската медия обявените наказателни мерки надали ще успокоят противниците на проекта в Конгреса, които искат от президента по-твърди действия.

До този момент САЩ са въвели санкции заради проекта срещу осем физически лица и 17 плавателни съда, свързани със "Северен поток 2".

В момента процедурата по сертифициране на "Северен поток 2" е замразена - германските власти изчакват проектната компания да изпълни изискванията на германското законодателство, а именно да регистрира компания, която да поеме управлението на съоръжението. Дъщерната компания трябва да докаже, че има ресурс да извършват тази дейност, както и да че е достатъчно независима от "Газпром".

Съединените щати са твърдо против проекта на стойност 11 милиарда долара за доставка на руски газ от Арктика за Германия при заобикаляне на Украйна. Киев твърди, че Москва използва енергията като оръжие и че "Северен поток 2" ще го лиши от приходи от транзитни такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във